Carles Ramón Pérez, director de la Jove Banda Simfònica de la FSMCV: “La Jove Banda ha de ser una eina de formació i d’aprenentatge per als futurs professionals de la nostra regió”

C. Quílez.

29-3-2019 09:00h


La nova temporada de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats de la Comunitat Valenciana (FSMCV) està quasi a punt. I ja sabem qui es posarà al capdavant d’esta formació integrada pels millors músics de les nostres societats. Es tracta de Carles Ramón Pérez, per a qui la Banda Federal no és desconeguda, ja que va pertànyer a la seua plantilla com a músic fa unes temporades. Amb ell parlem de la seua trajectòria i d’este nou repte artístic.  


- Com varen ser els seus inicis al món de la música?


- Quasi literalment vaig créixer a la Unió Musical de Crevillent, el meu poble, i moltes vegades m’he preguntat per quin camí haguera anat la meua vida de no ser així. Vaig començar amb la trompeta, el instrument del meu pare i que des d’aleshores m’acompanya en la meua vida. La meua banda em va oferir una bona formació i un entorn social únic, eixe crec que és el principal valor de los nostres societats musicals.


- En quin moment va decidir que volia ser director? N’hi ha alguna figura que haja sigut clau en el seu aprenentatge?


- Sempre em va fer curiositat la figura del director, però no recorde exactament en quin moment vaig decidir ser-ho. Un dia en que li vaig confessar aquestes inquietuds al director de la meua banda, Manuel Mondéjar i ell em va dir alguna cosa pareguda a “bé, anem a ensenyar-te alguna cosa”. Possiblement en eixe moment vaig començar a voler ser director. I si he de nomenar una persona que per a mi ha sigut clau, eixe és Jan Cober. Amb ell vaig estudiar al Conservatori de Maastricht i mai podré deixar d’estar-li agraït per tot el que m’ha ensenyat i l’afecte que sempre m’ha mostrat.


- La seua formació en el camp de la direcció, a més de a Espanya s’ha centrat a Holanda. Què destacaria de la realitat bandística d’eixe país? N’hi ha moltes similituds amb les bandes valencianes?


- És molt difícil generalitzar i traure conclusions en unes poques línies. La regió sud d’Holanda és un dels llocs de referència en el mon de les bandes, tan per la seua qualitat com per la seua importància en el desenvolupament del gènere. Tal volta no tenen una tradició tan i tan enraigada com la nostra, però això els ha permès no caure en l’autocomplaença  i anar a més al llarg dels anys. Des d’un punt de vista personal i amb la experiència que he tingut amb bandes holandeses, sempre m’ha captivat la professionalitat dels seus músics amateurs. Alguns poden no ser instrumentistes  excepcionals (molt sovint ho son), però mai no he trobat diferència en l’actitud entre un músic professional i un aficionat. Crec que eixe pot ser un dels secrets del seu èxit.


- En juliol de 2017 va obtindre el premi de direcció de banda  més important a nivell mundial: la Batuta d’Or de l’International Conductors Competition, concurs que cada quatre anys s’emmarca en el World Music Contest de Kerkrade (Països Baixos). De quina manera un premi d’esta categoria serveix com a trampolí per a la seua carrera?


- Mai he pensat que el premi em serviria com a trampolí. El que sí dona és una visibilitat molt gran, tant ací com a l’estranger, però és una cosa momentània. Haver guanyat aquest premi no va a canviar el meu futur, això s’ha de treballar a diari i no depèn de concursos. Ara bé, el que és impagable és la satisfacció personal i el fet de poder recórrer a estos records en eixos moments difícils o d’inseguretat que tots tenim. Per això sempre pense que el premi és més valuós des d’un punt de vista personal que professional.


- La FSMCV li ha designat director titular de la Jove Banda Simfònica per a 2019. Què significa per a vostè este nomenament tenint en compte que, a més, va formar part d’esta formació com a músic?


- Per a mi és molt especial, ja que la meua experiència com a instrumentista en la Jove Banda Simfònica (aleshores “Banda Federal”) va ser totalment enriquidora i la recorde amb molta nostàlgia. Vaig aprendre moltíssim en aquells anys i d’alguna manera va marcar un punt d’inflexió en la meua formació. Ara em pareix molt bonic tornar a participar amb la Banda des d’altra perspectiva.


- 2018 ha sigut especial per a la Jove Banda, la qual ha tingut un paper preponderant en els actes de celebració del 50 aniversari de la FSMCV. Quin projecte artístic ha dissenyat per a esta nova temporada?


- Després d’un any tan intens, em plantege una temporada centrada en els vertaders protagonistes, que són els músics de la banda. Crec fermament que la Jove Banda ha de ser una eina de formació i d’aprenentatge per als futurs professionals de la nostra regió. També crec que tenim l’obligació de construir el so de la banda a partir de la nostra música, per això tinc la intenció de que noms com Palau, Blanquer, Asins Arbó o Adam Ferrero tinguen una cabuda significativa a la programació d’enguany.


- Actualment és director titular de l’AMCE Santa Cecília d’Elda i de la Unión Musical Torrevejense.  Com compagina un professional tres bandes al mateix temps?


- Amb una bona planificació i amb una dedicació exclusiva és perfectament possible. Actualment, dirigir és la meua principal ocupació i mai crec que puguera combinar el que faig ara mateix amb un treball continuat a un conservatori o tocant a una orquestra professional, al menys en el meu cas. També em resulta més estimulant el fet de treballar a més d’un lloc, ja que relativitzes millor el teu treball i no caus en la rutina. Després, és clar que es necessiten uns llocs de treball on t’oferisquen una bona predisposició, i amb això també tinc molta sort.


- Què ens pot desvetllar del primer concert de la Banda Federal?


- Encara és un poc prompte per parlar de dates perquè estem tancant varis concerts, però el principal repte per aquesta temporada serà el concert que oferirem a Buñol, en el privilegiat marc de l’Assemblea de la WASBE, en juliol. Aquesta serà una experiència molt enriquidora, esta convenció reunirà a professionals de tot el món, i ens servirà per a demostrar la qualitat dels nostres músics i per a visibilizar el fenomen bandístic de la nostra terra.

Carles Ramón Pérez.

Compartir en Twitter

Administración:

C/ 525 núm.9 - 46182 Paterna - Valencia
96 132 33 75 - De lunes a viernes de 9:00 a 14:00h
606 016 371
Redacción y noticias:
noticias@lasbandasdemusica.com
Administración:
administracion@lasbandasdemusica.com
Publicidad y relaciones institucionales:
promocion@lasbandasdemusica.com

Suscripción:

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.   |   Aviso Legal   |   Politica de Privacidad   |   Contacto   |   Publicidad y Promoción