Manolo Civera, alcalde de Llíria: “Volem convertir Llíria en un centre de referència musical, oferint una programació sense precedents”

Cristina Quílez

1-4-2019 13:00h


Paral·lelament al projecte per a aconseguir ser nomenada Ciutat Creativa per la UNESCO, l’Ajuntament de Llíria desenvolupa un fum d’activitats en un any “més musical que mai”. El Festival de Música Antiga, la visita d’orquestres reconegudes com la de RTVE o la d’Extremadura, el concurs AFOES així com iniciatives per a internacionalitzar el fenomen musical edetà i el cicle A 3 Bandes són algunes de les propostes més imminents.  


- Un dels reptes de la ciutat de Llíria per al seu futur més immediat és aconseguir que siga declarada Ciutat Creativa per part de la UNESCO. Què significarà per a Llíria este reconeixement i com està sent el procés de treball que s’està portant a terme?


- Sens dubte, la música és una part fonamental de la nostra ciutat, de la nostra història. Llíria no es podria entendre sense la música. I, per tant, esta candidatura a la UNESCO és un fet importantíssim, perquè la declaració suposaria sumar un nou reconeixement internacional de gran rellevància, al llarg llistat de distincions, premis i qualificatius d’admiració que la nostra ciutat i les nostres bandes han atresorat durant la seua història. La gran fortalesa de Llíria és que no sols parlem de la Ciutat de la Música, sinó que som un viver inigualable de músics i professionals. En pràcticament totes les orquestres i bandes professionals d’Espanya, i també en agrupacions internacionals, hi ha músics nascuts i formats a Llíria. Este fet, unit al prestigi de les nostres societats musicals, és un signe distintiu del que totes les persones de Llíria ens sentim orgulloses. També hem de recordar que Les Corts Valencianes ens han donat el seu  suport atorgant-li a Llíria el títol de Ciutat Valencia de la Música, i també hem rebut el recolzament d’altres institucions públiques i entitats. Tenim esperances d’aconseguir esta distinció, encara que també sabem que no és gens fàcil perquè també es presenten altres dos municipis valencians amb gran tradició musical com són Cullera i Buñol.  És el gran valor que tenim els valencians, terra de bandes i músics. I estes dos ciutats, junt amb Llíria, podem ser les millors ambaixadores a nivell mundial d’esta singularitat cultural de la Comunitat Valenciana.


- Recentment, en el marc de la fira de turisme FITUR, el seu Ajuntament va presentar el I Festival de Música Antiga. En què consisteix esta proposta?


- El I Festival de Música Antiga s’emmarca dintre de l’“Any de la Sang”, que commemora el centenari de la declaració d’esta església medieval com a Monument Nacional. Dintre de l’àmplia programació cultural que s’ha preparat, organitzem este festival que va més enllà, perquè pretén convertir la nostra ciutat en un referent en el camp de la investigació sobre la música antiga. En el marc del festival, es realitzarà un projecte d’investigació i construcció dels instruments medievals representats en el teginat de l’església. El projecte compta amb la col·laboració de la Universitat Politècnica i la Universitat de València i l’objectiu és oferir un concert amb estes reconstruccions durant el festival.


- La programació de música de l’Ajuntament de Llíria inclou pròximament dos visites importants: la de l’Orquestra de RTVE i l’Orquestra d’Extremadura. Què signifiquen estos concerts tan especials?


- Estos dos concerts són una mostra de l’aposta ferma i decidida de convertir la localitat en un centre de referència musical, oferint una programació musical atractiva sense precedents. El poble de Llíria i els melòmans dels voltants podran gaudir d’un cap de setmana únic, amb l’actuació de dos de les millors orquestres del panorama nacional. Per a nosaltres és un honor que dos agrupacions d’este prestigi vulguen actuar a la nostra ciutat i, a més, suposa una oportunitat de què els edetans que hi formen part d’elles, actuen davant del seus veïns.  


- La internacionalització del fenomen musical edetà és ja una realitat. Recentment han rebut la visita de la primera delegació d’estudiants de música de la regió xinesa de Pinggu. Com valora l’experiència i quines acciones es van a desenvolupar pròximament?


- Esta visita ha sigut una vivència tremendament gratificant i enriquidora perquè la música ens serveix per crear vincles i nexes entre cultures. Des de fa més d’un any, l’Ajuntament de Llíria està treballant en un projecte de cooperació amb el districte pequinès de Pinggu, que va formalitzar-se amb la firma d’un acord d’agermanament entre les dues ciutats. Este acord és un compromís comú que enforteix les dues ciutats i que, en este cas, reporta múltiples beneficis, especialment per als estudiants, que tenen l’oportunitat de viatjar, ampliar els seus estudis musicals i endinsar-se en una cultura completament nova amb la música com a element unificador.


- Està previst fer intercanvis amb altres països?


-Sí. Arran d’esta experiència, hi ha altres localitats que s’han mostrat interessades en agermanar-se amb nosaltres. Una d’elles ha sigut La Plata, del departament Huila de Colòmbia, amb els que volem començar a establir relacions. També, a través de l’Agència Valenciana del Turisme, hem tingut contactes amb el municipi francès de Castelnau-le-Lez per a col·laborar en aspectes educatius i culturals.  Estos acords obriran canals d’intercanvi per a l’alumnat de música de Llíria que tindrà l’oportunitat de formar-se a l’estranger. Amb la llengua com a nexe comú, volem comptar amb la col·laboració del Instituto Cervantes i la Universidad Internacional Menéndez Pelayo per impulsar programes d’intercanvi musical amb universitats i centres de formació d’Europa, els Estats Units i Amèrica Llatina.


- El pròxim 16 de març diferents escoles del mètode Suzuki oferiran un espectacle de música i ball a la localitat. En què consistirà i amb quina finalitat s’ha organitzat este concert?


- Esta activitat és més que un concert perquè es tracta d’una oportunitat d’internacionalitzar la dimensió musical de Llíria. No sols tenim el prestigi de les nostres societats musicals, ni una atractiva programació musical, sinó que volem ser un lloc d’encontre entre cultures.   En este cas, esta confluència cultural es realitza a través d’una de les metodologies més exitoses de tot el món, reunint sobre l’escenari a l’alumnat de l’Escola Suzuki de Valènci amb les escoles canadenques Suzuki String of Guelph i The Guelph Youth Dance Company, en un espectacle sorprenent.


- Durant 2019 la Banda Primitiva celebra el seu bicentenari. De quina manera el consistori que vostè presideix està implicant-se en esta commemoració?


- Com a llirià, vull transmetre els millors desitjos per a la Banda Primitiva en un any tan especial, no sols per a d’ells, sinó per a tota la ciutadania. Sé que estan treballant de valent i estem desitjosos de disfrutar de tots els actes que ens tenen preparats per a este any. En l’àmbit institucional,  hem donat el nostre suport, adherint-nos a la proposta de concessió per al Clarín de la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts, per part del Ministeri de Cultura i Esport del Govern d'Espanya. Com a Ciutat de la Música, ens sentim orgullosos de poder comptar amb la Banda Primitiva i la Unió Musical de Llíria, que són dos de les societats musicals més prestigioses de tota Espanya. A més, comptem amb la banda de jubilats més antiga d’Espanya, dos orquestres de plectre i, com ja he dit, amb alguns dels millors professionals de tot el país.


- Amb quines altres propostes es completa l’oferta musical de l’Ajuntament per a esta temporada?


- Estem vivim un any més musical que mai. El passat 3 de març, la Banda “Inmemorial del Rey” nº1 visità Llíria, per primera volta, en un concert extraordinari. I, a principis de gener, disfrutarem amb una orquestra de professionals del municipi interpretant la 5a Simfonia de Beethoven. A banda de tots els concerts que ja hem comentat, Llíria acollirà el 3r concurs nacional AFOES i estem treballant per rebre a una de les millors bandes belgues al mes de juliol. En addicció, gaudirem d’un nou concert del cicle “A 3 bandes” i, per descomptat, les dos societats musicals mostraran el seu nivell bandístic en el Concert de les Bandes de les festes de Sant Miquel al mes de setembre, que hem potenciat en els últims anys per donar-li la difusió que es mereix.


Compartir en Twitter

Administración:

C/ 525 núm.9 - 46182 Paterna - Valencia
96 132 33 75 - De lunes a viernes de 9:00 a 14:00h
606 016 371
Redacción y noticias:
noticias@lasbandasdemusica.com
Administración:
administracion@lasbandasdemusica.com
Publicidad y relaciones institucionales:
promocion@lasbandasdemusica.com

Suscripción:

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.   |   Aviso Legal   |   Politica de Privacidad   |   Contacto   |   Publicidad y Promoción