Un any més, i ja en són 43, el Certamen de Bandes de la Diputació de València agruparà en pocs dies una nutrida representació de la bandística valenciana, amb participació de gran nombre de músics i un important impacte social en els municipis que volen optar als diferents guardons que s’hi disputen. Una ocasió magnífica que de nou tindrà com a escenari el Palau de la Música, on, els 18 i el 19 de maig, les bandes es batran en una competició musical estructurada en cinc seccions.
L’esdeveniment començarà dissabte de matí, a partir de les 10.30 hores, amb les actuacions de les tres bandes de quarta secció que han optat al concurs en aquesta categoria. Totes elles començaran amb la interpretació de l’obra obligada, Sait, del compositor Rafael Giner i Estruch. La primera banda en actuar serà l’Agrupació Musical Jove de Manuel la qual, dirigida per Vicent Sanchis Martínez, interpretarà el pasdoble Panorama de Godofredo Garrigues i com a obra lliure La Fortaleza de David Penadés Fassanar. A continuació els músics de la Sociedad Artística y Cultural Unión Musical de Benetússer pujaran a l’escenari amb el seu director, Isidro Joaquín Martínez Sáiz, per a tocar Sacumb: 40 anys fent música d’Esteban Peris Aviñó i Fourth Suite for band (city of music) d’Alfred Reed. La tercera banda en actuar en esta categoria serà la de la Unió Musical d’Algimia d’Alfara. En el faristol María Moliner de Vicente Ortiz Gimeno i Lake of the moon de Kevin Houben, sota la batuta de Xesco Guillem i Escobar.
Ja per la vesprada ,a partir de les 17.00 h, serà el torn de les bandes de segona secció, amb l’obra obligada Díptic Simfònic del compositor Salvador Chuliá Hernández. En ella participaran la Unió Musical Santa Cecília de Canals amb el pasdoble Jose Arnau, el més gran de Josep Ros García i The year of the dragon de Philip Sparke, totes dos dirigides per Josep Ros García. Li seguirà l’Associació Cultural Tot per la música d’Ontinyent. Jordi Soler i Carbó dirigirà Míriam Martínez de Mario Roig Vila i Taj Mahal d’Hugo Martínez Chinesta.
Per la seua banda el CIM Santa Cecilia de Yátova que dirigeix Juan Manuel Alarcón García ha triat Laura Fabra de Santi Miguel Alarcón i Cervantes ejemplar, d’Enrique de Tena, com a peça lliure.
Per tancar l’acte de dissabte participarà com a banda convidada la Societat Musical del País Valencià a Barcelona, la Valenciana, una agrupació que és un bon exponent de la potència que és la nostra Comunitat com a exportadora de músics, ja que els seus components són valencians que desenvolupen la seua carrera en agrupacions catalanes.
El Certamen continuarà diumenge a les 10.30 h. amb les successives actuacions de les bandes de primera i especial. La Banda Juvenil de la SMI Santa Cecília de Cullera és l’única banda que competeix en la primera secció i haurà d’interpretar com a obra obligada Los cuatro jinetes del apocalipsis d’Hugo Chinesta. Dirigits per Enrique Sapiña García continuaran amb Siempre noble y liberal de Jose Luis Peiró i La batalla de Rande (Sinfonía 2) de Juan-Gonzalo Gómez Deval.
Ja en secció especial es podrà escoltar com a obligada 1889 La Filarmónica de José Salvador González Moreno. La primera i única agrupació en executar-la serà el CAM Santa Cecilia de Foios que interpretarà també Maria Teresa Medina de Javier Artés Arlandis i El jardín de las Hespérides de José Súñer Oriola. Tot baix la direcció de José Martínez Colomina.
A partir de les 17.00 h. el Certamen entrarà en la seua fase final, amb les actuacions de la tercera secció, la més nombrosa quant a nombre d’entitats participants i en la qual l’obra obligada serà Via Augusta de José María García Montalt. En primer lloc actuarà la Unió Musical de Xeraco amb el seu director Juan José Martí Gómez. Interpretaran Xeraco de Miguel Villar González i Firestorm de Stephen Bulla. A continuació pujarà a l’escenari la Societat Joventut Musical de Quart de les Valls. Dirigida per Juan F. Plasencia Civera tocarà el pasdoble Beatriz Alós de Rafael Doménech Pérez i Armenian Dances (1ª part) d’Alfred Reed.
La Banda Joven de la Unión Musical Municipal de Godelleta ha triat en esta ocasió Angel Gil, “El tío Ángel” de Gabriel Sancho i El ritual del fuego de David Penadés Fasanar, obres dirigides pel seu titular Vicente Reche Ruiz. Per la seua banda, l’Associació Música Jove de Benimaclet (València) que dirigeix Enrique Barrachina farà dues estrenes en la seua actuació: el pasdoble Benimaclet en festes de Xavier Zamorano Alós i Made in València de cinc autors: M.A. Sarrió, Hugo Chinesta, Sara Galiana, Azael Tormo i Frank Cogollos
La secció conclourà amb l’Agrupación Musical Carrera Fuente de San Luis de València. Interpretarà Ricardo Caballer de José Fernando Cuadrado Lloret i Saxsuit d’Andrés Valero Castells, sota la batuta del mestre Didac Bosch Alcaina.