La Generalitat ha acordat amb l´Ajuntament de Benicarló incorporar el conservatori municipal Mestre Feliu a la xarxa pública d´escoles de música. D’esta manera, el Govern autonòmic es farà carrec de la gestió d’este centre, del qual fins ara el consistori se n’havia fet carrec.
L’anunci el va fer públic el passat cap de setmana el president de la Generalitat, Ximo Puig, que va visitar el conservatori acompanyat pel regidor d’Educació i Cultura, Vicent Marzà. Els dos van ser rebuts per l’alcaldessa de la localitat, Xaro Miralles, que es va mostrar satisfeta per una decisió que s’ha fet esperar durant prop de dues dècades.
I és que el conservatori de música Mestre Feliu de Benicarló va obrir les seues portes en 1994 amb la promesa de la Generalitat d´assumir la seua gestió més avant, passant a la xarxa autonòmica de conservatoris. El tràmit, no obstant, ha hagut d’esperar fins a este 2018, un temps durant el qual ha sigut l´Ajuntament qui ha hagut d’assumir en solitari el seu manteniment.
El mateix Ximo Puig va afirmar que l’acord que ara s’ha materialitzat és en realitat «una decisió que es va prendre fa 20 anys i que finalment es va incomplir». El cap del Consell va aprofitar per a explicat que «les institucions han de ser creïbles, i per a això han de complir amb el que diuen», ha postil·lat.
Actualment, el conservatori, té un abast comarcal, i pràctiment la meutat del seu alumnat provè de fora del municipi. És per això que Puig va recordar que «la responsabilitat de l´ensenyament és de la Generalitat», que és qui «ha de donar-li cobertura».
La suma d´aquest conservatori a la xarxa autonòmica suposarà que el consistori puga alleugerir les càrregues a les seues arques públiques, i permetrà també que les taxes que paguen els alumnes estiguen d’acord a les de la resta de la Comunitat. A més, a partir d’ara, el centre tidnrà accés a la borsa de professors del govern autonòmic.
El conseller Marzà va afirmar que amb este traspàs es dóna eixida a una «reivindicació històrica», i ha afirmat que la decisió ajudarà també a la vertebració del territori. «Era necessari que a les comarques de més al nord de la Comunitat hi haguera un conservatori professional de la Generalitat, gestionat per aquesta, que prestara un servei públic i no que el mantinguera una administració municipal», va destacar.
Identitat pròpia
Durant la seua visita, el president va assenyalar que «l´ensenyament musical és molt important per a la Comunitat perquè forma part de la nostra identitat», i va afegir que l´objectiu de l´acord és el d’enfortir tot el sistema educatiu. «Es tracta de fer una comunitat educadora, capaç de tindre una societat ben formada i crítica», va assenyalar.
Pugi va agrair també a la conselleria d’Educació el seu treball i va destacar la seua eficiència, “gastant el que s´ha de gastar, però ni un euro més». A més, va reconèixer «l´esforç considerable” realtizat fins ara per l’Ajuntament de Benicarló per a mantenir en funcionament aquest servei.