Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, ha sigut la guanyadora dels prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica 2023 (ICMA en les seues sigles en anglés)
En la categoria de Música Antiga amb El collar de la paloma, un treball entorn del llibre homònim del destacat humanista, poeta i escriptor andalusí Ibn Hazm (Còrdova, 994 – Montija, 1064), amb el qual la formació valenciana retia homenatge i celebrava els 1.000 anys d’aquesta obra, considerada un de les més destacades de la literatura àrab, en un projecte audiovisual que ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments de Còrdova i Xàtiva (València), ciutat en la qual Hazm la va escriure l’any 1022.
Els Premis ICMA, considerats els Grammy de la música clàssica, han anunciat els guanyadors de les produccions d’àudio i vídeo de les 16 categories diferents (música antiga, barroc, òpera, música vocal, de cambra, simfònica, contemporània…) que han reunit rellevants formacions, solistes, directors i orquestres… del panorama musical internacional. En la secció de Música Antiga es van nominar inicialment 17 treballs, posteriorment es van seleccionar tres finalistes i després el guanyador, al costat dels de la resta d’apartats, grans exponents de la música clàssica.
És el cinqué any consecutiu que el jurat d’aquests guardons, compost per membres d’algunes de les més prestigioses publicacions especialitzades europees, selecciona diferents treballs discogràfics de Capella de Ministrers que va guanyar en aquesta mateixa categoria amb el disc Quattrocento en 2018.
Els Premis ICMA en la justificació del guardó exposen que “en la seua infatigable cerca de repertoris oblidats, Carles Magraner i el seu Capella de Ministrers recorren a la música andalusina, en concret a l’erudit cordovés Ibn Hazm, que fa mil anys va escriure l’esplèndid tractat neoplatònic que es pot escoltar en aquest CD. El collar de la paloma alterna moments de pura improvisació amb moviments de dansa, que sustenten el marc musical d’aquest programa en el qual la flauta nay, el kanun o el rabel sempre s’interpreten lliurement”. La cerimònia de lliurament de premis i el concert de gala tindran lloc en el Fòrum Nacional de Música de Wroclaw (Polònia) el 21 d’abril, amb la NFM Wroclaw Philharmonic dirigida per Giancarlo Guerrero.
Magraner, després de felicitar els nominats pels seus treballs, ha manifestat la seua alegria i satisfacció per aquest important premi que “posa en valor 35 anys de trajectòria artística recorrent 1.000 anys d’història al costat de desenes de grans intèrprets i cantants que fan possible aquest projecte i els diversos repertoris abordem”. El músicòleg i violagambista indica que el disc “és un viatge musical per l’amor, tal com el va viure l’autor en el segle XI, un llegat que ens pertany”; i ha expressat el seu desig que aquest reconeixement “ajude a visibilitzar i impulsar la labor d’investigació, recuperació i difusió del patrimoni que realitza Capella de Ministrers i prestigiosos músics i grups de música antiga a Espanya”.
Experiència auditiva única
La crítica nacional i internacional exposa que “és una experiència auditiva embriagadora i única”, “perfum sonor” en una “hàbil interpretació d’un repertori” en el qual Capella de Ministrers demostra “un profund coneixement i familiaritat”; abordat amb “bon saber fer” i la “personalíssima veu” d’una “inspirada” Iman Kandoussi, “experta en cant aràbic-andalusí”, i “la reina en tot aquest assumpte”.
També destaquen la labor d’un “gran referent” com Magraner i “passatges solistes virtuosos” en els quals els intèrprets mostren una “perfecta execució” i “la bellesa del seu instrument”. Així mateix, la premsa especialitzada valora amb puntuacions excel·lents el treball i el subratllen amb afirmacions com “no conec a cap altre artista que puga aportar aquest concepte o repertori amb aquest nivell d’interpretació”.
Fonaments de l’amor
Les cançons de El collar de la paloma, àlbum número 65, estan agrupades en cinc blocs entorn dels fonaments de l’amor en els quals la formació aborda en els 20 temes d’aquest disc els textos de Hazm que es musicalizan amb improvisacions modals (mawwāl) o adaptacions de música instrumental, cançons clàssiques i tradicionals anònimes arabigoandalusíes per als quals Magraner (rec i violes) va comptar amb la cantant Iman Kandoussi (veu), i els intèrprets Robert Cases (arpa i rubab), Aziz Samsaoui (kanun i saz), Kaveh Sarvarian (nay i tombak) i Miguel Ángel Orero (percussions).
Per al filòsof i escriptor José Ortega y Gasset, el llibre és “el més il·lustre sobre el tema de l’amor en la civilització musulmana”, segons va exposar en un pròleg als textos de l’autor cordovés, la vida i l’exili del qual va transcórrer per Màlaga, València, Xàtiva, Almeria, Dénia, Mallorca i Sevilla, per a finalment refugiar-se en l’alqueria familiar de Niebla, pròxima a Montija (Huelva), on va morir. Aquesta antologia poètica reflexiona sobre la vertadera essència de l’amor i constitueix un testimoniatge de primera mà de la vivència de l’amor en Al-Andalus durant la dinastia omeya.
Manuela Cortés, Doctora en Filosofia i Lletres pel Departament d’Estudis Àrabs i Islàmics i Estudis Orientals de la Universitat Autònoma de Madrid, indica en el llibret del disc que El collar de la paloma “és el primer tractat sobre l’amor i els amants conegut a Occident. Qualificat d’autèntica joia literària pel seu traductor, l’acadèmic i arabista Emilio García Gómez”. La arabista i investigadora de la Universitat de Granada apunta que el llibre de Hazm, escrit a instàncies del seu amic i erudit Muhammad Ibn Ishaq, “deixa traslluir trets de la seua personalitat en exposar reflexions sobre la seua manera de pensar respecte a l’amor, la passió, els valors morals i les creences religioses”.