sábado 25 marzo, 2023
Les Bandes de Música
  • Inici
  • Notícies
    • Societats Musicals
    • Clàssiques
    • Contemporànies
    • Educació
    • Resta de Espanya
    • Presències Permanents
  • Entrevistes
  • Reportatges
  • Arts Escèniques
  • Opinió
  • Events
  • lasBandas
  • La Traca
  • La Botiga
    • PDFs al teu abast
Sin resultados
Ver todos los resultados
  • Inici
  • Notícies
    • Societats Musicals
    • Clàssiques
    • Contemporànies
    • Educació
    • Resta de Espanya
    • Presències Permanents
  • Entrevistes
  • Reportatges
  • Arts Escèniques
  • Opinió
  • Events
  • lasBandas
  • La Traca
  • La Botiga
    • PDFs al teu abast
Sin resultados
Ver todos los resultados
Sin resultados
Ver todos los resultados
# # #
lasBandas Entrevistes

Cristóbal Soler (premi Euterpe, 2022): «És una cosa meravellosa l’opció de poder crear sense prejudicis»

Entrevista a Cristóbal Soler: un mestre llegendari (i valencià)

Óscar Grifoll Óscar Grifoll
20 de octubre de 2022
en Entrevistes
86 1
0
Cristóbal Soler (premi Euterpe, 2022):  «És una cosa meravellosa l’opció de poder crear sense prejudicis»
139
COMPARTIDOS
1.7k
VISTAS
Compartir en FacebookCompartir en Twitter

Un somni per a qualsevol alumne és estar dirigit per un dels mestres valencians amb major projecció internacional: Cristóbal Soler. Des de l’any 2014, Cristóbal Soler dirigeix la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV. Recentment finalitzen una gira nacional que tanca la temporada d’esta jove formació que reuneix talent, potencial musical i que té una gran projecció de futur.

 Com gestiones el talent i el potencial dels músics de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV?

En primer lloc, a partir de la convocatòria que es realitza a través de la Federació de societats musical de la Comunitat Valenciana (FSMCV), hi ha una exigent selecció entre els centenars músics joves valencians amb alt nivell tècnic musical que acudeixen de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (la nostra pedrera natural) per a presentar-se a la proves d’admissió, després es valora el seu compromís i responsabilitat dins del col·lectiu musical, és a dir, la selecció és un procés fonamental en l’èxit dels objectius musicals marcats en el projecte orquestral.

«Hi ha una exigent selecció entre els centenars músics joves valencians amb alt nivell tècnic musical»

Com s’activa l’opció d’entrar en el col·lectiu de l’orquestra?

Encara que es té en compte la seua formació musical curricular, és a través de l’audició que realitzen en un escenari la que mesura la seua realitat artística musical i ací és on et trobes meravelloses i extraordinàries sorpreses; et trobes amb increïbles joves genis de la música en el seu estat natural i amb un potencial impressionant, de tal manera que no dubte a ¨fitxar-los¨ encara que la seua formació curricular siga inferior que la d’uns altres.

«Et trobes amb increïbles joves genis de la música en el seu estat natural i amb un potencial impressionant»

El mestre Soler dirigint al joves músics valencians

Què necessiten els joves per a ser músics professionals de primer nivell?

Talent natural, excel·lent formació musical amb la seua respectiva disciplina d’estudi i perseverança, i sobretot l’actitud de donar sempre el millor d’ells a cada moment de la seua vida, independentment de l’escenari o públic que es trobe, així com tindre l’obstinació de millorar com a persona i amb un objectiu clar d’ajudar a aconseguir una societat millor a través de la música, i no és el passat o el currículum el que val de veritat sinó l’ara.

Com valores la recent temporada de la Jove Orquestra?

Molt positiva i enriquidora, tenint en compte que fa dos anys per motius del Covid no ens va donar l’oportunitat d’organitzar una trobada musical d’aquestes característiques, a més destacaria que era la primera vegada que realitzàvem una gira nacional en excel·lents auditoris, així com un programa que buscava un equilibri entre el gran repertori com va ser la interpretació de la 4 simfonia de P. Tchaikovsky i el repertori infreqüent com el cicle de cançons d´Auvergne per a mezzo i orquestra de Canteloube, a més d’incloure obres del nostre patrimoni musical.

Quins moments destacaries dels concerts de la gira i què t’han comentat al respecte els joves músics?

Cadascun dels concerts van ser esdeveniments molt especials ja que es produeix una comunió molt estreta i fort entre l’orquestra i el públic, hem de tindre en compte que cadascun dels músics de la JOS de la FSMCV, estan àvids d’actuar per al públic per molts motius, eixim d’un enclaustrament, existeix una falta important d’oportunitats a eixir a l’escenari en orquestres d’aquest nivell, a més de comptar amb el seu entusiasme, il·lusió, passió, lliurament sense límits, així com el sentir-se orgullosos de si mateixos en formar part d’un col·lectiu musical amb identitat i marca en el qual l’amistat, admiració recíproca, respecte i treball en equip són ingredients que els fa molt especials, elements necessaris per a oferir una interpretació musical rica en emocions i energia que va més enllà de tocar solament la partitura amb correcció o precisió.

Què aprén un director de la teua categoria dels músics de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV?

Amb ells, és una cosa meravellosa l’opció de poder crear sense prejudicis, sense tòpics; ells tenen una actitud o mentalitat oberta a conéixer, a provar, a preguntar-se, per què no? A més, a través d’una excel·lent sintonia comuna, desenvolupem una comunicació no verbal, m’atreviria a definir-la com telepàtica, aconseguint moments màgics i increïbles en la interpretació musical, per això l’aprenentatge és major en el moment que et bases en la recreació artística musical.

Dirigint l’actuació de Lorena Valero, mezzosoprano_

«Ells tenen una actitud o mentalitat oberta a conéixer, a provar, a preguntar-se, per què no?»

-Com és el procés de selecció? Arriba a totes les societats musicals

En breu traurem una nova convocatòria, ja que des del Covid no ens ha permés realitzar les convocatòries de selecció i com he comentat abans estarà oberta a totes les SM de la CV a través de la seua Federació. Es sol·licita el seu currículum i dades generals, però és l’audició en viu la que defineix la selecció final.

Reben els músics algun tipus de contraprestació de qualsevol naturalesa? Alguna cosa que afecte al seu currículum, per exemple?

La millor contraprestació és l’experiència musical d’alt rendiment que ofereix cadascun de les trobades musicals, així com el domini de nou repertori, no sols simfònic, sinó també líric, m’interessa molt que facen un treball integral en tots els seus aspectes, i amb un caràcter interdisciplinari en col·laboració amb joves directors, compositors, cantants, així com amb solistes internacionals i professors de diferents especialitats.

-Quins aspectes de l’estructura de JOS són millorables a curt i mitjà termini? Què li demanaria a la FSMCV per al futur?

En aquests moments tenim una excel·lent estructura d’organització, sobretot destacaria l’equip humà que hi ha darrere d’aquest projecte, a més de tindre un caràcter de voluntariat excepcional; això sí, sol·licitaria a les institucions tant públiques com privades que focalitzen en educació i formació musical a través d’aquest projecte que representa excel·lència i marca cultural valenciana, ja que els puc assegurar que seria la seua millor inversió a curt i llarg termini. El que sol·licitaria a la FSMCV és que garantiren la continuïtat de la JOS independentment de qualsevol canvi, ja que tot projecte musical, cultural i de formació d’alt rendiment, a la recerca de l’excel·lència, necessita establir fonaments i pilars per a complir a mitjà i llarg termini objectius de gran importància social i cultural, que puguen ser marca d’identitat de la nostra societat.

 

 

Cristobal Soler Foto ©Javier del Real

Unes paraules sobre l’extensa biografia de Cristóbal Soler

Cristóbal Soler: un mestre llegendari (i valencià)

Quasi és impossible fer un resum de la trajectòria professional del mestre Cristóbal Soler, caldria afegir més pàgines per tal de fer-li un repàs just a la seua biografia musical, i personal. Però del que no hi ha cap dubte és que es tracta d’un dels directors més rellevants de la seua generació.

Cristóbal Soler naix a Alcàsser i comença ben prompte el seu interés per la música. Al seus estudis de direcció d’orquestra el va dirigir José Mª Cervera Collado que també es convertiria en director assistent de nombroses produccions posteriors. Després d’acabar els seus estudis superiors comencen a arribar els primer fruits de tant d’esforç: director artístic musical i fundador de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

Després va iniciar una formació sòlida i rigorosa a Viena i estudiant el gran repertori centreeuropeu dels segles XIX i XX gràcies a directors de prestigi com Nikolaus Harnoncourt, Wolfgang Sawallisch, George Prêtre, Vladimir Fedoseyev o Mariss Jansons. Després d’aquesta etapa comença a ser convidat per les principals orquestres d’Espanya: Orquestra i Cor de RTVE, OBC Nacional de Catalunya, Orquestra de València, i les orquestres simfòniques de Galícia, Comunitat de Madrid, Bilbao, Sevilla, Castella-Lleó, Navarra, Ciutat de Granada, Extremadura…Palau de la Música de València, Auditori Nacional de Madrid, Palau de la Música de Catalunya, Auditori Manuel de Falla…

Durant la seua trajectòria en constant ascens ha desenvolupat un ample repertori tant en el camp simfònic com en el gènere líric i la crítica sempre ha destacat el seu carisma i profunditat interpretativa i una precisa i consolidada tècnica de direcció.

Durant la seua trajectòria en constant ascens ha desenvolupat un ample repertori tant en el camp simfònic com en el gènere líric

Durant sis temporades ha estat com a director titular del Teatre de la Sarsuela de Madrid i ha dirigit noves produccions com ‘El Gato Montés’ o ‘Los Diamantes de la Corona’, a més d’un extens catàleg de sarsueles (‘Los claveles’, ‘La reina mora’, ‘Doña Francisquita’, ‘Luisa Fernanda’, ‘La Revoltosa’…)

Sempre preocupat per la creació de nous públics i el constant suport a les noves generacions de músics

I en òpera ha dirigit obres mítiques com ‘Don Giovanni’, ‘Le Nozze di Figaro’, ‘La Traviata’, ‘L’elisir d’amore’, ‘Carmen’, ‘Aida’…i també destaca la recuperació del patrimoni líric inèdit. I també molt destacable els seus projectes pedagògics, sempre preocupat per la creació de nous públics i el constant suport a les noves generacions de músics.

Óscar Grifoll

Óscar Grifoll

Relacionades Publicacions

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular: “L’Institut Valencià de Cultura aposta per una programació de qualitat, diversa i paritària”
Entrevistes

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular: “L’Institut Valencià de Cultura aposta per una programació de qualitat, diversa i paritària”

23 de marzo de 2023
Francisco Coll: «’Madre’ es un homenaje a Sorolla que bebe del folclore español y de la gran tradición centroeuropea»
Entrevistes

Francisco Coll: «’Madre’ es un homenaje a Sorolla que bebe del folclore español y de la gran tradición centroeuropea»

21 de febrero de 2023
Vicent Balaguer Doménech, nou director titular de la Unió Musical de Llíria: “Conec la trajectòria des que era molt menut. Em sent com a casa”
Entrevistes

Vicent Balaguer Doménech, nou director titular de la Unió Musical de Llíria: “Conec la trajectòria des que era molt menut. Em sent com a casa”

2 de febrero de 2023
Publicació Següent
Francesc Colomer signa un conveni amb l’Ajuntament de Llíria per a promocionar el producte turístic a través de la música

Francesc Colomer signa un conveni amb l’Ajuntament de Llíria per a promocionar el producte turístic a través de la música

El cantautor californià Dan Imhoff, resident a València, inicia la gira del seu disc ‘Gratitude’

El cantautor californià Dan Imhoff, resident a València, inicia la gira del seu disc ‘Gratitude’

La Diputació VLC licitarà el nou teatre Escalante a principis de 2023

La Diputació VLC licitarà el nou teatre Escalante a principis de 2023

Seguisca'ns

cambra al Palau cambra al Palau cambra al Palau
Periòdic de la música, les músiques i la cultura popular
· Tots els mesos arribem puntualment als nostres seguidors, compradors i subscriptors.
· El primer periòdic que ens conta l’actualitat de la nostra música.
· Per a obtindre la col·lecció en paper o en PDFs. Emplena el butlletí ací
https://www.casa-mediterraneo.es https://www.casa-mediterraneo.es https://www.casa-mediterraneo.es
https://www.latraca.net/ https://www.latraca.net/ https://www.latraca.net/

Recomanades

El nuevo Casino-Bar de La Armónica de Buñol abre sus puertas

El nuevo Casino-Bar de La Armónica de Buñol abre sus puertas

1 semana hace
Carcaixent ofrece un nuevo concierto del cuarteto Vert de clarinetes

Carcaixent ofrece un nuevo concierto del cuarteto Vert de clarinetes

2 semanas hace
lasBandas #59, la edición de marzo llega cargada de emociones

lasBandas #59, la edición de marzo llega cargada de emociones

2 días hace
El Conservatori Professional de Torrent ret homenatge a Ángeles López Artiga

El Conservatori Professional de Torrent ret homenatge a Ángeles López Artiga

2 semanas hace

Categories

  • Agenda
  • Arts Escèniques
  • Clàssiques
  • Contemporànies
  • Educació
  • El Músic Llogat
  • Entrevistes
  • Events
  • Fent Barret
  • Ja al seu abast
  • lasBandas
  • Notícies
  • Opinió
  • Presències Permanents
  • Reportatges
  • Resta de Espanya
  • Societats Musicals

Navegar per etiqueta

Josep Lluis Galiana Juandedios Leal Pedro Rodríguez Pioneres Salvador Astruells Moreno Sandra Gómez
 cambra al Palau  cambra al Palau  cambra al Palau
 https://ivc.gva.es/val/escena-val/obra-publica-val  https://ivc.gva.es/val/escena-val/obra-publica-val  https://ivc.gva.es/val/escena-val/obra-publica-val
dia de la musica dia de la musica dia de la musica
https://sanimusic.net/ https://sanimusic.net/ https://sanimusic.net/
http://www.lliriamusica.es/ http://www.lliriamusica.es/ http://www.lliriamusica.es/
https://casinomusicaldegodella.com/ https://casinomusicaldegodella.com/ https://casinomusicaldegodella.com/
https://www.valenciabonita.es/ https://www.valenciabonita.es/ https://www.valenciabonita.es/

Destacades

El Certamen d’Altea s’acosta a les Noces d’Or de la mà de Joaquín Sorolla i Bernardo Adam

Òscar Briz esgota l’aforament del Principal de València per al seu concert ‘Retrospectiva entre amics’

lasBandas #59, la edición de marzo llega cargada de emociones

Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular: “L’Institut Valencià de Cultura aposta per una programació de qualitat, diversa i paritària”

Editorial lasBandas #59: El periodismo de proximidad y especializado: un valor identitario

L’artista multidisciplinari Boris Nieslony, al Centre del Carme

Tendències

La pandemia, ¿una buena etapa para el desarrollo artì­stico?
Notícies

La pandemia, ¿una buena etapa para el desarrollo artì­stico?

Manoli Aracil
6 de abril de 2021
1

Ante las circunstancias más complicadas, el ser humano puede llegar a adaptarse a llevar mucho más allá...

Alberic organitza el 47 Festival de Bandes de Música

18 de junio de 2013

Concierto de primavera en la Unión Musical de Moncada

23 de mayo de 2013
Los acordes de ayer y de hoy en una enciclopedia

Los acordes de ayer y de hoy en una enciclopedia

23 de mayo de 2013

Rafael Garrigós imparte un curso de dirección en Colombia

23 de mayo de 2013
Les Bandes de Música

Las Bandas de Música de la Comunitat Valenciana

El primer diari en línia de la CV dedicat a tota la música en general (perquè tota la música és banda). Actualitzat diàriament.
Notícies, reportatges, cròniques i entrevistes.
Tots plegats per una informació de tot el que esdevé al voltant de totes les músiques i la cultura popular de la CV.
El més acurat està a www.lasbandasdemusica.com
Som també l'expressió de l'únic tabloide lasBandas que es dedica a mostrar mensualmente el millor la nostra música

Síguenos en las redes sociales:

Categorías

  • Agenda (2)
  • Arts Escèniques (144)
  • Clàssiques (299)
  • Contemporànies (417)
  • Educació (38)
  • El Músic Llogat (10)
  • Entrevistes (75)
  • Events (1)
  • Fent Barret (10)
  • Ja al seu abast (18)
  • lasBandas (26)
  • Notícies (5.229)
  • Opinió (28)
  • Presències Permanents (1)
  • Reportatges (5)
  • Resta de Espanya (7)
  • Societats Musicals (1.562)

Etiquetas

Josep Lluis Galiana (1) Juandedios Leal (4) Pedro Rodríguez (2) Pioneres (5) Salvador Astruells Moreno (1) Sandra Gómez (1)
  • Aviso Legal
  • Política de Privacidad
  • Contacto
  • Publicidad y Promoción

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.

Sin resultados
Ver todos los resultados
  • Inici
  • Notícies
    • Societats Musicals
    • Clàssiques
    • Contemporànies
    • Educació
    • Resta de Espanya
    • Presències Permanents
  • Entrevistes
  • Reportatges
  • Arts Escèniques
  • Opinió
  • Events
  • lasBandas
  • La Traca
  • La Botiga
    • PDFs al teu abast

© La Traca Publicacions Valencianas, s.l.

¡Dar una buena acogida!

Inicie sesión en su cuenta a continuación

¿Contraseña olvidada?

Recupera tu contraseña

Ingrese su nombre de usuario o dirección de correo electrónico para restablecer su contraseña.

Iniciar sesión
X