Més de 30 treballs de periodistes de tota la conca mediterrània s’han presentat a aquest I Premi Internacional de Periodisme i Turisme Sostenible, ciutat de Xàbia. El jurat ha decidit que l’article guanyador havia de ser per a «El último grito del Mediterráneo», de Xavier Aldecoa i Laura Aragó publicat en La Vanguardia.
El jurat després de la seua deliberació ha explicat que “els autors han realitzat un exhaustiu i completa anàlisi dels problemes principals del Mediterrani, un dels més amenaçats del planeta, utilitzant fonts científiques i consultant els problemes als quals s’enfronta la població en sis llocs diferents de les seues costes. Amb l’ajuda de fotografies, vídeos, infografies i gràfics, els autors assenyalen el canvi climàtic, la sobrepesca, la contaminació, el sobrecalfament de l’aigua o la pesca fantasma com els principals desafiaments als quals ha d’enfrontar-se el Mediterrani. Rigorós, explicatiu i molt complet”.
Per part seua, el blog guanyador és per a Inmaculada Mengual, amb el seu article de «Platges plenes de ‘kiwis’, per favor». El jurat ha valorat positivament tant el contingut turístic com el mediambiental de l’article. “L’autora es refereix a les platges i a les boles de posidònia, semblants en grandària i textura als kiwis, que es formen a causa de les marees i corrents marins. Un fenomen natural que, a vegades, és vist com a «lleig» i que porta al fet que molts municipis el retiren de les seues platges perquè lluïsquen més «boniques». L’autora ens convida a reflexionar sobre la bellesa i el medi ambient, amb un llenguatge col·loquial i amé” han anotat els membres del jurat.
Els experts han decidit que després de la qualitat dels articles presentat atorgar dues mencions especials, la primera per a l’article de DomenicoChiappe, i una segona per a Marina Vega.
La primera d’elles a l’article titulat «La mar Menor es nega a morir», de Doménico Chiappe, per la seua qualitat periodística i la seua anàlisi de la problemàtica d’aquesta llacuna salada que és la més gran d’Europa. La segona menció, per a l’article de Marina Vega titulat «Conservar els nostres oceans: 10 reflexions per a llegir (i practicar) diàriament». En ell, la seua autora resumeix les conclusions del congrés «Trobada de les mars», on aconsella a la població les accions que pot dur a terme per a conservar la biodiversitat de les aigües.
El jurat ha estat format per Rosalía Major, presidenta de l’Associació de Periodistes de la Província d’Alacant; Antonio Martín, delegat de l’Agència EFE a Alacant i Cristina Arroyo, presidenta de l’Associació Alacantina de Periodistes i Escriptors de Turisme.
Per part seua, el director general de Casa Mediterrani, Andrés Perelló, “ha felicitat els guanyadors d’aquest premi que hem organitzat juntament amb la ciutat de Xàbia, a la qual també agraïm la col·laboració permanent que té amb Casa Mediterrani i considerem que és una forma de tant de difondre el turisme com de posar en el focus i en valor el paper que els mitjans de comunicació i els periodistes especialitzats en aquesta matèria juguen a l’hora de difondre els valors”.
Finalment, l’alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona ha destacat la gran qualitat dels treballs presentats al concurs, “són una mostra que aquesta primera convocatòria dels premis de periodisme ha sigut tot un encert”. Cardona ha subratllat que Xavier Aldecoa i Laura Aragó han reflectit en el seu reportatge sobre el Mediterrani que el canvi climàtic “és una cosa que és ací i veiem tots els dies”.
També ha subratllat el valor del treball que secunden amb testimoniatges recollits a Espanya però també als països de la ribera del Mare Nostrum (Tunísia, Egipte, Líban i Grècia). A més, el reportatge esprem les possibilitats tècniques del periodisme amb vídeos, fotografies, infografies i gràfics, al costat de la crònica escrita necessària que va ser publicada en el diari La Vanguardia.
També ha expressat el seu convenciment respecte a la importància de la posidònia, que manifesta la guanyadora del segon premi Inma Mengual pel seu paper “per a capturar el CO₂ però també per a protegir la nostra costa de la regressió, la necessitat que acceptem que la posidònia és una planta necessària i la seua presència a les platges és una mostra que està cada vegada més viva”.
Finalment, Cardona ha mostrat la seua satisfacció per la col·laboració amb la Casa del Mediterrani per a promoure aquests guardons, “que esperem que siguen una referència en el periodisme turístic i sostenible” i possibiliten que Xàbia siga un pol en aquest sentit. I ha apostat perquè eixa col·laboració siga cada vegada més fructífera.