Cullera s’apresta a viure dies de glòria musical amb la celebració de la segona edició del Festival d’Òpera Open-Air CullerArts. La ciutat turística per excel·lència li fa un volt de rosca més en la seua oferta a l’estiu a tots els habitants i a tots els visitants que es compten per centenars de milers. Cullera és vaixell almirall de les ciutats costaneres.
Ja fa anys que Cullera en festivals de música contemporanea destaca pel Medusa, que enguany tindrà lloc a partir de l’11 d’agost amb el DJ David Gueta com a estrela; també el Zevra amb la seues propostes addicionals de moda i gastronomía ha orlat la platja de Cullera amb una música ininterrompuda, provinent de la veïna Tavernes de la Valldigna.
Ofertes festivaleres que es amplian cap a vetlades líriques
La tradició dels festivals de música més actual, amb les seues diferents tendències, sempre han estat presents a Cullera durant els últims lustres. Des de l’ajuntament s’ha pretés àmpliar el model de les seues ofertes. No és fàcil modificar hàbits i tendències. El turisme tradicional basat en platja i discoteca s’està transformant amb una altra mena de suggeriments, on a Cullera, amb la música es fa fàcil.
Cullera aspira a consolidar-se com a ciutat de la música amb activitats de primer nivell. L’ajuntament presenta la segona edició d’Òpera Open-Air CullerArts, festival dedicat íntegrament al gènere líric, que tindrà lloc els dies 4, 6 i 8 d’agost als Jardins del Mercat. Els espectadors podran gaudir a l’aire lliure de les dues màximes expressions líriques de la nostra cultura musical: l’òpera i la sarsuela, a més d’una gala lírica dedicada a commemorar sengles aniversaris de dos valencians il·lustres: Joaquín Sorolla de la mà del mestre José Serrano.
Cullera s’ha sumat a algunes altres ciutats mediterrànies que han sabut combinar la seua tradicional oferta turística amb l’increment d’ofertes de major prestigi intel·lectual com l’òpera i la sarsuela. S’afig als tradicionals festivals d’estiu de música contemporània, de la qual la ciutat de la Ribera Baixa també és líder i que tenen la platja com a centre neuràlgic. Ara, en la plaça del Mercat sota l’atenta vigilància del castell sonaran Verdi, Serrano i Barbieri.
Cullera és vaixell almirall de les ciutats costaneres que han sabut combinar la seua tradicional oferta turística amb l’increment d’ofertes de prestigi intel·lectual.
Programa
Efectivament, els dies 4, 6 i 8 d’agost es viuen a Cullera, tres espectacles d’enorme interés, a l’aire lliure, emulant als que fa anys ciutats italianes venen oferint, com Verona per exemple, amb vetlades de lírica, d’òpera i de sarsuela
La traviata», José Serrano i Francisco A. Barbieri
El 4 d’agost, es va obrir el festival amb un dels més cèlebres títols del catàleg de Verdi: «La traviata», amb les veus de la soprano Rosa Gomáriz, el tenor Álvaro Diana i el baríton Carlos Álvarez, en els principals rols de Violetta, Alfredo i Giorgio Germont.
El 6 d’agost, la gala “De Serrano a Sorolla” que ho forma un monogràfic dedicat a les sarsueles més famoses del Mestre José Serrano en el 150é aniversari del seu naixement. Sota la direcció escènica d’Emilio López rendeix al seu torn homenatge a l’obra pictòrica de Joaquín Sorolla, coincidint amb el centenari de la seua mort. En l’elenc de veus la mezzosoprano Lorena Valero, el tenor Javier Palacios i el baríton Sebastià Peris.
En la clausura edició la representació de la sarsuela «El barberillo de Llavapeus», homenatge a l’immortal Barbieri en el 200é aniversari del seu naixement. La mezzosoprano Cristina Faus i el tenor Mario Corberán canten els principals rols de Paloma i Lamparilla sota la concepció dramatúrgica de Juanjo Monsell.
Opinions de Cristóbal Soler, alma mater de la proposta
Sota la direcció del director valencià, Cristóbal Soler s’ha dissenyat aquesta atractiva proposta que posa en valor la versatilitat i acoblar-se a les complicades interpretacions d’òperes i sarsueles a l’aire lliure.
“És un marc incomparable –afirma–, digne d’una vetlada italiana a l’aire lliure que combina dues característiques essencials que la fan possible: La tradició musical de Cullera que té dues de les societats musicals més potents del món i la rigorositat musical que li és pròpia després de més de cent anys fent música de banda, que actualment també tenen orquestres, de prestigiós renom. Només així és possible poder organitzar aquests concerts, perquè la majoria dels integrants de l’orquestra qua va actuar està composta per músics del Ateneu de Cullera i de la Santa Cecilia, totes dues formacions compten amb excel·lents músics professionals. I d’ací s’ha creat l’Orquestra Simfònica i els Cors.
“Un altre element important és el que significa com a suport al talent valencià. Es tracta d’una programació l’eix principal de la qual està vertebrat per dues dels títols més famosos de tots dos gèneres, a més de la citada gala lírica en versió semiescenificada, de la mà de reconeguts cantants del panorama nacional i internacional”.
“Participen al llarg dels tres títols programats una nova generació de cantants – fins a un total de vint- als quals s’uneixen les sopranos Tanya Durán Gil i Turiya Haudenhuyse, la mezzosoprano Amparo Zafra, els tenors Miguel Ángel Ariza i Alejandro Díaz, els baixos Lluís Martínez i Valentín Petrovici, els actors Ruth Lezcano i Rafael Alarcón. El festival ha creat la seua pròpia Orquestra Simfònica i Cor. L’Orquestra CulleArts
“És un marc incomparable digne d’una vetlada italiana a l’aire lliure que combina les característiques essencials que la fan possible: La tradició musical de Cullera que té dues de les societats musicals més potents del món i el suport de l’Ajuntament.” Cristóbal Soler, director