Promoure la presència de les dones a les aules de les escoles de música és l’objectiu de la jornada que ha organitzat la Coordinadora de Societats Musicals de València per a dissabte que ve 5 d’abril a la Sala García Navarro del Palau de la Música de València, la qual comptarà amb la musicòloga Sakira Ventura i el grup Eòlia Quintet.
Sakira Ventura obrirà a les 10.30 hores la jornada amb una conferència que porta per títol “Què sabem de les dones en la música”. Mapa de creadores: plataforma digital per a la inclusió de les compositores a les aules de música.
En la seua intervenció abordarà temes com les dones i la seua vinculació amb la música (rols i professionalització), recorrerà la presència de les compositores en la història i presentarà el seu Mapa de Creadores de la Història de la Música, explicant com va sorgir, el seu procés d’elaboració, característiques, usos i funcions.
D’aquesta manera es pretén sensibilitzar al professorat i al públic en general de la necessitat d’incloure a les dones a les aules de música, reflexionar sobre la seua absència en les programacions musicals i promoure la integració de les composicions escrites per dones en els continguts dels ensenyaments artístics. En definitiva es tracta de “proporcionar recursos teòrics i pràctics per a la inclusió de les compositores i les seues obres a les aules de música”.
Després de la conferència tindrà lloc el concert “Silenciades” a càrrec d’Eòlia Quintet, una formació de cambra integrada per Lara Albero Soriano (oboé), Nuria López Escribano (fagot), Minerva Amorós Pla (clarinet), María Cruz Burgos (trompaiy Alba Momparler Fernández (flauta). El programa inclourà les obres Diario de una metamorfosis de Lara Albero Soriano, Quintet for wind instruments de Grazyna Bacewicz, Auques Vicentines d’Ethelvina Ofèlia Raga, Wind quintet n°1 de Danielle Rosaria i Quintette en ut de Claude Arrieu
La jornada cuenta con la colaboración del Ayuntamiento de Valencia y forma parte del proyecto de igualdad que la Coordinadora está desarrollando bajo el lema “Juntes sonem millor” (“Juntas sonamos mejor”).
Com explica el president de la Coordinadora, Miguel Hernández, “enguany ens hem plantejat focalitzar l’activitat en la presència de les dones en el marc dels ensenyaments a les nostres Escoles de Música perquè considerem fonamental que l’alumnat dels nostres centres tinga referents femenins en la seua formació. I per a aconseguir-ho és necessari formar als professors i professores de les nostres escoles. En aquest sentit, la jornada anirà dirigida al professorat però també a totes les persones que formen part de les nostres societats musicals i al públic en general.”
Sobre Sakira Ventura
Sakira Ventura és Doctora en Humanitats, Arts i Educació per la Universitat de Castilla-La Mancha. Va obtindre en 2018 el Títol Superior de Música en la especialitat de Musicologia en el Conservatori superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València. El mateix any va complementar la seua formació amb el Màster Oficial en Investigació en Patrimoni Musical impartit per la Universitat de Granada, la Universitat Internacional d’Andalusia i la Universitat d’Oviedo.
Fruit del seu interès per visibilitzar i reivindicar la figura de les dones en la música, en 2020 va elaborar el Mapa Creadores de la Història de la Música, una antologia cartogràfica de compositores repartides per tot el món i emmarcades des del segle IX fins a l’any 2005. Mitjans de comunicación espanyols com ara RTVE, Onda Cero, Las Provincias, ABC i El Salto, i altres internacionals com The Guardian, Classic FM, The Strad i Clarín l’han entrevistada i s’han fet eco d’aquesta plataforma pel seu plantejament innovador i a la seua rellevància com a eina pedagògica interactiva. És pertinent destacar que aquest recurs web no sols forma part dels llibres de text de música d’educació secundària obligatòria a Espanya, sinó que, a més, un centenar d’institucions educatives de tot el món, com araMcGill University (Canadà), Christ’s College (Cambridge University) i University of Kentucky han incorporat el Mapa de Creadores a les seues aules de música com un recurs òptim per a introduir a les compositores dins de la programació dels ensenyaments artístics.
Ventura fa un treball de divulgació sobre les dones en la música i, més específicament, sobre la figura i obra de les compositores, tot això a través de ressenyes discogràfiques i articles d’investigació en publicacions periòdiques com les revistes espanyoles Ritmo i Platea Magazine. També imparteix conferències en conservatoris i universitats, participa en congressos internacionals com “Disonancias. Brechas de género y práctica musical en Iberoamérica” (Panamà) i el “II Encuentro de Musicología y Estudios de Género” (Manizales, Colòmbia) i ofereix cursos de formació al professorat en l’especialitat de Musicologia Feminista, tant a nivell nacional a través del CEFIRE, ISEACV i l’Institut de les Dones del Govern d’Espanya, com a nivell internacional per al Sistema Nacional de Fomento Musical (Mèxic) i per al Sistema Nacional de Educación Musical de Costa Rica.
A més, ha sigut premiada pel Programa multilateral de cooperació internacional Ibermúsicas en la seua convocatòria “Ajudes al sector musical per a la circulació a Iberoamèrica 2023”, mitjançant la qual va realitzar una gira de conferències i seminaris al juliol i agost de 2024 per algunes de les institucions més prestigioses de Xile, Mèxic i Costa Rica.
En l’actualitat compagina la seua labor com a conferenciant independent amb l’actualització periòdica del Mapa de Creadores.
Eòlia Quintet
El grup Eòlia Quintet presenta el projecte “Silenciades”. Moltes són les disciplines en les quals la figura de la dona ha estat notablement silenciada, o simplement, amagada. En la música, com a reflex de la societat, no ha sigut diferent. El seu paper en la composició, interpretació, direcció, i altres ámbits musicals, ha estat sempre relegat a un segon pla, sent anecdòtiques les seues possibilitats d’èxit.
Afortunadament, en l’actualitat s’està mostrant el seu llegat, sent cada vegada més incipients els exemples de figures femenines que permeten la visibilització gradual de la dona en la música.
Aquest projecte naix com a resposta a la necessitat de transformació de l’imaginari col·lectiu; per una banda, donant veu a totes aquelles dones que no van poder ser i, per altra, generant noves oportunitats per als qui vulguen ser-ho.
Parafrasejant a la musicòloga María Setuain Belzunegui: «Donem-nos temps. Temps de trobar, de crear el nostre lloc; temps per a demostrar i demostrar-nos que podem. Donem-nos temps de gaudir del camí cap al futur perqué, el futur, també és nostre»