Unes escoles de música flexibles i integradores, basades en la pràctica musical amateur en grup i que a més permeten la professionalització dels intèrprets. Eixe és el model triat per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana per a una xarxa de centres formatius en matèria d´educació musical que actualment superen els 60.000 alumnes i que compleixen, a més, una important funció social.
Almenys això és el que es desprèn de l´acte realitzat ahir per la FSMCV en el qual l´entitat, que agrupa a les més de 500 societats musicals valencianes, va fer pública la seua postura davant la necessitat de posar al dia el model educatiu musical i que la Conselleria d´Educació està disposada a emprendre en breu.
I és que, tal com defensen des de la Federació, el funcionament actual de les escoles de música, en el qual conviuen centres públics i privats, no respon a les necessitats de la societat, una problemàtica per a la qual la FSMCV té la seua pròpia recepta, que passa per flexibilitzar una formació que afecta a un conjunt de persones molt divers.
Així, la proposta feta pública per les Societats Musicals preveu un recorregut formatiu molt més obert, estructurat en quatre etapes orientatives: un primer nivell de contacte o iniciació, que arribaria fins als set anys; un segon nivell de formació bàsica que arrancaria a partir dels vuit anys; un tercer nivell de “consolidació” basat en la pràctica en qualsevol conjunt vocal o instrumental; i una quarta etapa de nivell “avançat” pensat per a aquells que vulguen aprofundir en els coneixements musicals.
Esta proposta, més flexible i en la qual l´activitat grupal cobra un major pes que en l´actualitat per a convertir-se en la base del model formatiu, permetria, segons la FSMCV, ajustar l´oferta formativa a les demandes actuals de les persones que s´acosten a les escoles de música, que en el cas dels adults busquen una pràctica amateur; i en el cas dels pares, unes activitats extraescolars adequades als interessos dels seus fills.
La FSMCV ha fet pública la seua proposta en un moment en el qual el Consell està estudiant un nou mapa de l´ensenyament musical a la Comunitat, i la materialització del qual és una de les reivindicacions històriques de la FSMCV, així com també ho és la inclusió d´aquests estudis en la Llei Valenciana d´Educació. Per això, la Federació, com a entitat que agrupa a més de cinc-cents d´aquestes escoles de música, ha volgut deixar clara una posició, la seua, que té previst traslladar també a la pròpia Conselleria d´Educació per tal que la tinga en compte.
De moment, en l´acte celebrat ahir, van participar els màxims representants de la FSMCV, amb el seu president Pedro Rodríguez al capdavant, que va estar acompanyat pel responsable de les escoles de música, Remigi Morant, i diversos membres del Junta Directiva, en una mostra de la importància que té aquesta proposta per a l´entitat.
I és que, segons apunten des de al pròpia FSMCV, el futur model de les escoles de música que establisca el Consell pot acabar sent determinant no solament per a la salut d´una tradició musical valenciana que compta amb segles d´història, sinó també per a tot un moviment educatiu, social i econòmic en el qual participen desenes de milers de persones.
Així, la realitat d´aquest nou model modele d´Escoles de Música defensat per la FSMCV, superaria els més de 500 centres formatius, amb 45.000 hores de classe a setmana i prop de 60.000 alumnes, unes dades que suposen un muntant econòmic que ronda els 27,5 milions d´euros. Aquesta proposta, segons calcula la pròpia Federació, suposaria arribar a un 25 per cent més d´alumnes, mentre que la pràctica grupal suposaria un increment dels costos laborals d´un 20 per cient que es traduiria en la contractació de 200 nous professors.
Xarxa Escoles de Música
Actualment, la Xarxa d´Escoles de Música de la FSMCV està formada per més de 500 centres educatius que depenen de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Són centres d´ensenyament no formal que ofereixen formació musical en diferents disciplines, sempre adaptant-se a les característiques de l´alumnat i oferint integració en un moviment social, cultural i educatiu únic en el món.
Aquesta xarxa ofereix un aprenentatge a alumnes que van des de des dels zero fins als 99 anys, que entren en contacte amb la música a través d´una experiència plena. Aquestes escoles de música compten amb un pla adaptat a les necessitats i aspiracions de cada alumne, amb un programa flexible que permet aconseguir les metes de cadascú. A més, ofereixen la formació necessària per a presentar-se a les proves d´accés i continuar estudis professionals en el conservatori, si és el que es desitja.
A més, estes escoles de música ofereixen formació en disciplines com la música tradicional, música instrumental simfònica, cant, o altres tendències com a jazz, pop, rock o fins i tot la música electrònica, la qual cosa contribueix a perpetuar la rica tradició musical valenciana.