L’Escalante, projecte teatral de la Diputació de València, i el Festival 10 Sentidos, portaran al Teatre Principal la primera representació a València de l’obra que va canviar el món de la dansa contemporània.
La diputada de Teatres i Joventut de la corporació provincial, Rocío Gil, ha mostrat la seua satisfacció per convertir l’Escalante en “un trampolí de la dansa més innovadora en col·laboració amb el festival 10 Sentidos”, i ha convidat a ballar “a tots els públics, no sols amb este espectacle meravellós, sinó també amb l’obra ‘Miedo come todo… sueños al vuelo’, de la companyia mexicana Flores Teatro Danza, dirigida a xiquets i xiquetes entre 3 i 6 anys”.
Per part seua, la directora i coordinadora artística de l’Escalante, Marylène Albentosa, explica que esta peça és “una coreografia de tres duets i un sol, seguint la composició repetitiva del minimalista Steve Reich, que De Keersmaeker va desenvolupar durant els seus estudis a l’Escola Tsich d’Arts de Nova York”.
Referent de la innovació en la dansa
Després de la seua estrena en 1982, De Keersmaeker va sorprendre amb la seua innovació en l’ús de l’estructura de la música per a desenvolupar un moviment independent que no es limita a il·lustrar o acompanyar, sinó que afig una nova dimensió de diàleg a la composició musical.
Tant la música com el ball de De Keersmaeker comencen pel principi de la fase afegint imperceptibles variacions: moviments que inicialment semblen perfectament sincrònics i gradualment comencen a discórrer i lliscar-se, resultant en un joc enginyós de canvi continu de formes i patrons. De Keersmaeker la va interpretar fins a 2018, quan passa a dos nous duos de ballarines, Yuika Hashimoto i Laura Maria Poletti o Laura Bachman i Soa Ratsifandrihana.
Anne Teresa de Keersmaeker va crear la companyia Rosas a Brussel·les en 1983 i la seua trajectòria ha estat centrada en una exploració rigorosa i prolífica de la relació entre dansa i música. Amb Rosas ha creat un ampli treball de cos en combinació amb les estructures musicals i partitures de diferents períodes des de música primerenca, fins a contemporània o ritmes populars.
El teatre de la Diputació de València i el Festival 10 Sentidos acostaran així al públic valencià una obra mestra de la dansa contemporània. La XIII edició de la trobada de les arts vives de València s’estendrà amb diversos espectacles per la ciutat fins al 18 de maig.