Es realitzaran sis concerts, del 21 de març al 7 d’abril en L’Almodí, entorn de repertoris vinculats a diverses creences, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València i el Palau de la Música.
El Festival de Música Antiga de València, Música, Història i Art (MHA) oferirà, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València i del Palau de la Música, el cicle Músiques Religioses del Món [Músiques religioses del Món] en el qual actuaran Capella de Ministrers (21 de març), dia en què se celebra l’Early Music Day [Dia de la Música Antiga], Sazed Ul Alam (24), Samsaoui Ensemble (26), Dúo Shirabe (28), Leonardo Luckert (31), i clausurarà esta edició Capella de Ministrers amb el cor Lluis Vich Vocalis (7 d’abril).
El cicle, organitzat per l’Associació Cultural Comes, inclou un total de sis concerts a càrrec de prestigioses formacions i intèrprets les quals es portaran a terme a les 19.30h en L’Almodí, un emblemàtic espaci de la ciutat declarat Monument Nacional. El públic podrà gaudir d’uns interessants programes amb repertoris diversos que van des de les músiques litúrgiques cristianes, índies, andalusíes, àrabs i japoneses fins a obres de Johann Sebastian Bach.
Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, oferirà el programa Santa María, lírica y liturgia en la España medieval en la qual aborda algunes composicions relacionades amb l’escatologia, conjunt de creences i doctrines referents a la vida d’ultratomba, de les quals es conserven un bon número. Les més cridaneres, pel seu entroncament amb el passat clàssic, són els planctus, que ploren la desaparició d’un personatge rellevant de la societat civil o de l’eclesiàstica; així com el planctus de María Magdalena, vinculat als drames litúrgics i els cants profètics entre els quals es troba el lament que entona la Vírgen en el drama litúrgic del Misteri d’Elx, Ay, trista vida corporal.
La formació, integrada per èlia Casanova (soprano), Carles Magraner (violes i viella), Eduard Navarro (cornamusa, llaüt i xirimia) i Robert Cases (arpa, cítola y llaüt ); abordarà un programa amb un repertori constituït per laments, danses de la mort, cançons d’amor i d’òbit, cantiges, conductus i motets, cants profètics i altres formes d’expressió poètic-musical com a antífones i tropos.
Per a Magraner aquestes composicions són «el reflex de les preguntes que l’ésser humà s’ha fet sempre sobre el més enllà, sobre el sentit de la vida i de la mort després de la qual s’obri un buit de temor o d’esperança». El músic considera que aquest buit «constitueix un terreny fèrtil per al pensament i les arts, i que és l’eix entorn del qual gira la religió catòlica».
Músiques de l’índia
Sazed Ul Alam oferirà el programa Sitar raga, un concert meditatiu i espiritual de sitar amb el qual el públic podrà endinsar-se en un estat meditatiu «per a poder connectar amb la naturalesa, l’univers, déu i, sobretot, amb un mateix». Raga és una antiga forma musical devocional i espiritual de l’índia, entre altres països, i significa color o estat d’ànim, per això hi ha un raga per a cada moment del dia.
En este concert, Sazed Ul Alam mostrarà aquestes formes melòdiques i la bellesa del raga amb el seu sitar, un instrument tradicional de la família dels llaüts i que manté la seua actual estructura des de fa uns 700 anys. El concertista, antropòleg i professor està establit a la ciutat d’Elx des de fa anys encara que és natural de la ciutat de Chittagong, la segona ciutat més gran de Bangladesh, en el sud del país; terra d’artistes, músics, filòsofs, compositors o poetes.
Melodies d’Al-ándalus
El grup Samsaoui Ensemble oferirà el programa Mística Oriental, amb nubas i melodies d’Al-ándalus que interpretaran en memòria del poeta, compositor i filòsof Ibn Bayyah nascut a Saragossa i que va viure entre els segles XI i XII. La música del pròxim Orient i del Magreb constitueix la font de la qual van beure els artistes andalusíes durant segles. Melodies, ritmes sensuals i improvisació es van conjugar en un saber artístic altament estimat i valorat en les corts de califes i sultans.
La formació, integrada per Iman Kandoussi (veu), Aziz Samsaoui (kanun), Oussama Samsaoui (viola), i Muhssine Kourachi (percussió), brindarà un repertori amb músiques de l’àmbit islàmic, hereues de l’antiga cultura asiàtica, que destaquen pel seu refinament i per evocar les estades palatines i l’esplendor de les antigues civilitzacions orientals. Samsaoui Ensemble en la seua proposta musical fa gala d’una sensibilitat eclèctica i lluminosa en la qual associa la sensualitat sonora de l’Orient i el Mediterrani amb el dinamisme de les tendències occidentals.
Japón, Bach i el Grial
En el segon bloc del cicle es donaran cita altres rellevants formacions i intèrprets com el Dúo Shira; Leonardo Luckert y el broche final de Capella de Ministrers y el coro Lluis Vich Vocalis con El Sant Grial: purga de la pestilència, música i reliquies a finals del Medioevo.