S’ha posat en marxa el XXVIII Festival de Jazz de València que tindrà lloc als Jardins del Palau, la Sala Rodrigo i la Sala Iturbi, així com en les pedanies de Castellar-l’Oliveral i la Torre.
El president del Palau de la Música, José Luis Moreno; el director del Palau, Vicente Llimerá; la subdirectora de Música, Nieves Pascual; i el coordinador del Festival, Enrique Monfort, presentaren la programació.
El festival se celebrarà des del pròxim 12 de juny al 28 de juliol i els preus abasten des dels 5 euros fins als 35 euros. Hi haurà sis concerts gratuïts, dos d’ells als Jardins del Palau, i quatre més en les dos pedanies. La cantant Ester Andújar i el pianista Eduard Marquina han actuat en la presentació del festival.
El XXVIII Festival de Jazz de València s’ha dissenyat amb un cartell eclèctic que connecta el jazz espanyol amb l’americà i en el qual no faltarà un ampli ventall d’estils.
D’esta manera, a la Sala Iturbi, el públic podrà gaudir de cites nacionals i internacionals, entre les quals la tornada al Festival d’Avishai Cohen per a presentar Brightlight (2 juliol). I és que el genial contrabaixista lidera un trio de so íntim i profund, mescla de jazz modern i tradició mediterrània. L’endemà, la pianista i cantant brasilera Eliane Elias (3 juliol) oferirà una fusió de bossa nova, samba i jazz, que li ha valgut nombrosos premis internacionals.
Debuta al Festival Mulatu Astatke (5 juliol) en la gira de comiat Farewell tour. Pare del gènere «Ethio-jazz», combina ritmes etíops amb harmonies jazzístiques i latin jazz, oferint un espectacle hipnòtic que li ha fet tindre un estatus de culte. El seguirà una de les artistes més volgudes pel públic valencià, Andrea Motis (6 juliol) que presentarà Temblor. Trompeta, veu i músic de gran carisma, mescla jazz modern amb tocs de swing i blues, i destaca per la frescor i sensibilitat.
La següent cita és una trobada de dos titans: el pianista dominicà Michel Camilo i el guitarrista flamenc Tomatito, en un diàleg entre el Carib i Andalusia on el piano percussiu i la guitarra flamenca es fonen (8 juliol). I l’endemà debuta al Festival Julian Lage (9 juliol), el guitarrista prodigi dels Estats Units, conegut per la sensibilitat lírica i tècnica impecable. La proposta recorre des del folk americà fins al jazz contemporani.Una altra llegenda de la guitarra jazz-fusió, Al Di Meola, presentarà en format acústic temes propis i versions de clàssics i en destaca l’extraordinària velocitat i precisió (12 juliol).
El Jazz més nostre
El jazz valencià encetarà el Festival amb dos concerts gratuïts per gaudir a la fresca. La Banda Simfònica Municipal de València i New Tango Sextet, dirigits per Cristóbal Soler, presentaran l’espectacle Passió de Tango (12 juny). El segon programa el protagonitzarà el grup Ximo Tébar & The Champs, amb Pat Bianchi, Donald Edwards, Nacho Mañó i Will Martz, a més d’artistes convidats (25 juny).
L’Orquestra de València tornarà a participar en el Festival amb un solista d’excepció com és el trompetista veneçolà Pacho Flores. Amb la direcció de Manuel Hernández Silva oferirà un concert ple de ritme a la Sala Iturbi (4 juliol). Com també (11 de juliol) pujaran a l’escenari de la Sala Iturbi amb el projecte Els clàssics de Broadway, dirigit per César Belda i amb les veus de Paco Arrojo, Lorena Calero, Silvia Luchetti i David Pérez.
La Sala Rodrigo serà un altre escenari en el qual actuaran músics valencians com el projecte Marquina Selfa Trio meets Georgia Mancio i l’espectacle Valencia London Connection (1 juliol), així com Ester Andújar Group Feat. Carles Denia & David Pastor presentaran Inner songs (10 juliol).
L’altra cita, esta vegada a la Sala Iturbi, serà la de Chipi Chacón & Solistes de l’Orquestra de València. El trompetista valencià Chipi Chacón, habitual en l’escena internacional, es posa al capdavant d’un quintet de cambra i explora arranjaments de jazz clàssic amb un toc simfònic (13 juliol) sota la direcció d’Enrique Hernandis.
A més, torna el Seminari Internacional de Jazz i Música Llatina del Palau de la Música, organitzat per Sedajazz, que arriba a la XXV edició i que tindrà lloc del 7 al 10 de juliol. Està dirigit a estudiants i músics professionals de Jazz que podran assistir a classes mestres de diferents matèries, jam sessions i unes altres activitats complementàries. Les activitats es realitzaran al Conservatori Municipal «José Iturbi» de València.
Jazz a les Pedanies
No faltaran tampoc els concerts gratuïts i a l’aire lliure del cicle «Jazz a les pedanies», que enguany tindran lloc des del 19 al 27 de juliol, a les 21.00 hores.
D’esta manera, Juan Saus & Martina Sabariego Big Band encetaran el cicle al Poliesportiu de Castellar (19 de juliol). Es tracta d’un duo format per la compositora i baixista Martina Sabariego i el saxofonista Juan Saus autor d’un repertori jazzístic inspirador i amb caràcter. L’endemà, (20 juliol) en el mateix lloc i a la mateixa hora, serà el torn d’El Latinswing Sextet de Joan Benavent, qui abordarà composicions del mateix saxofonista i una acurada selecció de standards interpretats amb autèntica mestria.
Igualment, Carlos Medina Quintet serà la següent formació d’este cicle, que visitarà la Torre per a interpretar en l’Alqueria de Coca, al costat del Pont de la Solidaritat, un concert on oferiran un repertori basat en composicions originals amb un marcat caràcter melòdic en el qual cada cançó tracta de contar una història diferent (26 de juliol). I per a concloure este cicle i el festival en el mateix lloc i hora, el públic podrà gaudir del ritme de Plena 79 Salsa Orchestra, tota una festa assegurada amb un repertori irresistible ple de grans èxits de la música de Puerto Rico i Cuba (27 juliol).
Equilibri entre artistes locals i internacionals
El president del Palau de la Música, José Luis Moreno, ha remarcat que són ja 28 edicions i la present “ha trobat un equilibri entre intèrprets locals i internacionals i tindrà lloc no només dins del Palau sinó també fora d’ell, tant als jardins com en les pedanies. Enguany, en comptes de jazz al barris, tindrem jazz a les pedanies, ja que volem tindre eixe detall amb les pedanies afectades per la dana a Castellar-l’Oliveral i a la Torre”. També ha destacat que “s’ha treballat al cent per cent amb promotors valencians per a la programació” i respecte als preus de les entrades ha declarat que “són molt assequibles, fins i tot són debades sis dels programes”. Ha conclòs recordant que “enguany hi ha un seminari de jazz i música llatina en col·laboració amb Sedajazz, que és una de les entitats culturals que van ser afectades per la dana.”
D’altra banda, el director del Palau, Vicente Llimerá, ha volgut compartir que és un plaer presentar esta nova edició “on participen grans artistes destacats de la nostra Comunitat, juntament amb altres emergents i músics afectats per la dana. El més important és la qualitat artística, però, també, el futur de les noves generacions de músics”. En repassar la programació, ha destacat la presència de la Banda Municipal i l’Orquestra en el festival “per a ampliar la varietat d’estils, des dels més puristes fins a la fusió”. El director del Palau ha explicat que “el festival també té una faceta didàctica amb el seminari, que es desenrotllarà en el conservatori. És una de les activitats que més hem de protegir de cara al futur, apostar tant pels músics jóvens, com pel públic jove i que vegen en el Palau sa casa per a actuar i per a gaudir com a públic en els concerts”.
Per la seua banda, Quique Monfort, coordinador del festival, ha afegit que “el festival inclou una gran varietat estilística des d’artistes com Avishai Cohen, que se centra en la Word Music, en la música ètnica, però també tenim artistes clàssics com són Eliane Elias o Julian Lage, el pare del ethio jazz, Astatke. També hi ha artistes de primer nivell del jazz internacional com Michel Camilo o Al Di Meola”. Monfort ha conclòs afirmant que “la programació respon a una màxima diversitat dins de la gran capacitat que té el jazz d’oferir diferents llenguatges sense eixir-se’n d’una certa estructura estilística”.