Ni és temps d’algaravies, ni de falses eufòries ni de centaures aguaitant al lluny. És temps de tranquil·litat i assossec, de reflexió i de prudència. Les Falles no són botellons a l’ús.
Són molt més, són identitat i autoestima, de persistències, resistències i tradicions fetes pel poble i guanyades després de més d’un segle de reiteració permanent, malgrat els inconvenients que han anat sorgint al llarg de la història del segle XX.
Ahir vam saber en roda de premsa de la consellera de Sanitat de les condicions sanitàries que la seua conselleria havia establit, entre les quals es destaca la forma en què es podran fer despertàs (sense desplaçaments), els closos i controls per a les activitats pròximes als monuments, fins i tot amb cita prèvia, les desfilades i cercaviles on “l’ús de la màscara serà obligatori, en tot cas, fins i tot a l’aire lliure per a les persones participants en l’esdeveniment com per al públic que puga assistir, excepte per a les persones menys de 6 anys”.
Barceló: “la situació no està per a festes”
I per descomptat el rocambolesc sistema de mascletaes simultànies en diferents llocs de la ciutat; fins i tot vam saber de la cremà sense públic i amb la plaça de l’Ajuntament tancada.
Reconeixia la consellera Ana Barceló les dificultats d’aconseguir la normalitat i que aquestes Falles de Setembre eren limitades, alienes a les regles habituals perquè “la situació no està per a festes”.
Hi haurà música, però sense mascareta
A mitjan vesprada d’ahir divendres van saltar les alarmes. Si la màscara és obligatòria en tot cas, a l’aire lliure, excepte per a menors de 6 anys, com hem ressaltat a dalt, en tota la modificació del Decret publicat al matí no s’especificava cap excepció per a les bandes de música.
D’això es deduïa que era impossible la seua participació llevat que les màscares s’estengueren també als instruments que tenen les seues pròpies màscares de campana.
Però d’això no es parla en la normativa, encara que la Junta d’Andalusia les haja establides per a l’aire lliure, per exemple, a més d’altres països del nostre entorn. Bèlgica, Holanda, Alemanya, entre altres.
Tothom coneix els estudis de l’espanyol José Luis Jiménez, catedràtic de la Universitat de Colorado (els EUA) i els efectes que l’ús dels instruments de vent puga tindre en l’expansió del virus.
Davant la nostra estranyesa ens vam posar en contacte amb la Junta Central Fallera i la FSMCV qui ens van remetre al que diga la Conselleria de Sanitat. En la conselleria no ens van donar resposta a la incògnita i es van remetre a les afirmacions de la consellera en roda de premsa, de que hi hauria música en Falles.A pesar que en declaracions públiques la FSMCV afirma que en les reunions amb la Conselleria s’han entregat propostes, informes i protocols, els mitjans de comunicació no han tingut accés a còpies d’aquests informes tècnics
La Traca i lasBandas, periòdics del nostre grup, hem defensat per bé dels festejos de Falles la presència de les Bandes en aquest simulacre de festivitat fallera, del qual no hem d’oblidar té com a origen la crema dels monuments que van ser guardats al març de 2020 per la cancel·lació radical de tota forma festiva per l’estat d’alarma.
En tot cas, és una bona notícia per al món de la música.