El director adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura ha donat a conéixer els continguts que conformaran la temporada 2023/2024 del Teatre Rialto de València.
Com en temporades anteriors, el Teatre Rialto exhibirà les produccions pròpies de l’IVC i programarà espectacles de companyies valencianes, a més de ser la finestra dels textos creats al Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramataria Josep Lluís Sirera, el Festival Dansa València i el Torneig de Dramatúrgia Valenciana.
Roberto García ha assenyalat que “el seu equip fa un any que dissenya aquesta programació i ha escollit com a lema de temporada ‘Creació valenciana’ per a fer valdre el treball de multitud de professionals valencians, creatius i intèrprets de diverses generacions, sensibilitats i llenguatges escènics, que deixaran la seua empremta en les produccions pròpies de l’IVC, en els espectacles de companyies valencianes estrenats al Rialto o els textos del Laboratori Insula Dramataria i el Torneig de Dramatúrgia Valenciana”. Dansa, circ, teatre, clàssics universals i obres contemporànies configuren una temporada rica i equilibrada.
Garcia ha recordat que “fa anys que el Teatre Rialto té una personalitat pròpia molt consolidada com a centre de producció pública i com a exemple de creació i fidelització de públics a través de l’innovador projecte de mediació Habitem el Rialto, on col·laborem amb la Universitat de València; els nostres clubs de lectura, que desplegaran les seues activitats, o les mediadores Anna Albaladejo i Maribel Bayona, que treballaran amb una sèrie d’instituts de Secundària còmplices”. També hi ha afegit que “la perspectiva de gènere continua comandant l’elecció de professionals en la creació de les produccions pròpies, de manera que durant la temporada 23/24, com en anys anteriors, hi haurà paritat de gènere en l’autoria de les produccions pròpies, així com en el Laboratori Insula Dramataria i el Torneig de Dramatúrgia Valenciana”.
Durant la temporada 2023/2024, i com a novetat respecte d’anys anteriors, una de les produccions serà una coproducció entre l’IVC, la Sala Beckett de Barcelona i el Teatro de la Abadía de Madrid. Es tracta d’‘El lector por horas’, de José Sanchis Sinisterra, text i autor al voltant dels quals gravitaran les tres primeres produccions i el Laboratori Insula Dramataria, sota el cicle ‘Constel·lació Sanchis Sinisterra’. D’aquesta manera es ret un merescut tribut a un valencià universal, un dels autors més importants i influents del teatre nacional i internacional de les últimes dècades.
La programació
‘Constel·lació Sanchis Sinisterra’ desplegarà entre octubre i desembre les produccions pròpies i les activitats següents:
‘En la oscuridad, todo se mueve’ serà el títol de la producció pròpia de dansa contemporània dirigida per la jove coreògrafa alcoiana Paula Serrano, que es veurà al Rialto entre el 4 i el 15 d’octubre. El títol està tret d’una frase de l’obra ‘El lector por horas’, ja que tant aquesta producció com la següent de circ agafen com a punt de partida l’obra de Sinisterra per a crear un univers propi, en aquest cas des de la mirada de la dansa.
‘Verde casi negro’ serà el títol de la producció pròpia de circ contemporani, creada per Eleonora Gronchi i Pablo Meneu, que, de la mateixa manera que en l’espectacle anterior, agafarà l’obra ‘El lector por horas’ per a generar un món propi a partir de les relacions ambigües i de poder dels personatges del text de Sinisterra. Aquest espectacle es podrà veure entre el 25 d’octubre i el 5 de novembre.
Tancant aquesta tríada sinisterriana, gaudirem de la posada en escena d’‘El lector por horas’ del 10 al 19 de novembre. Es tracta d’una de les obres més significatives d’aquest gran autor valencià i serà una coproducció entre l’IVC, la Sala Beckett de Barcelona i el Teatro de la Abadía de Madrid, dirigida per Carles Alfaro i amb altres valencians dins de l’equip artístic, com ara Luis Crespo en l’escenografia o Joan Cerveró en la música. Aquesta coproducció s’exhibirà durant l’últim trimestre de l’any a Barcelona; el Teatre Arniches d’Alacant, obrint la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis; el Teatre Rialto, i el Teatro de la Abadía de Madrid.
Cal destacar que s’ha configurat un equip transversal per a crear aquests tres espectacles, de manera que Xavier Puchades està treballant de dramaturgista per a aprofundir en ‘El lector por horas’ i transmetre les claus del text tant a Paula Serrano com a Eleonora Gronchi i Pablo Meneu. Així mateix, Pascual Peris farà el vestuari de les dues primeres produccions i Luis Crespo dissenyarà l’escenografia de les tres produccions.
A continuació, del 20 de novembre al 3 de desembre, assistirem a les lectures dramatitzades dels quatre textos del VI Laboratori Insula Dramataria Josep Lluís Sirera. Un laboratori coordinat, com en anys anteriors, per Paco Zarzoso i que enguany té com a tutor extern el mateix José Sanchis Sinisterra. Els textos, que van partir del concepte de la ceguesa present en ‘El lector por horas’, seran escrits per Arantxa Cortés, Borja López Collado, Mertxe Aguilar i Manu Valls.
Del 15 de desembre al 28 de gener s’exhibirà la producció pròpia ‘Perquè t’estime, que si no…’. Amb text i direcció d’una figura indiscutible del teatre valencià contemporani, Carles Alberola, aquesta obra va guanyar l’any 2019 el Premi de Teatre Palanca i Roca dins dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. Es tracta d’una comèdia dramàtica, que sota un dispositiu dramatúrgic brillant planteja temes com ara l’erosió que provoca el pas del temps en les relacions de parella.
Com a cinquena producció pròpia dins de la temporada, del 9 de febrer al 10 de març, s’exhibirà ‘Les troianes. Fucking Nowhere’, un text de l’alacantina Josi Alvarado que parteix del clàssic d’Eurípides i estarà dirigit per Santiago Sánchez. Un espectacle amb 10 intèrprets que aborda la problemàtica tristament universal de les dones maltractades, violades i usades com a botí de guerra en els conflictes armats. S’ha de destacar que per a enriquir el procés de creació i per a compartir la seua visió sobre aquest tema amb l’equip i el públic durant l’exhibició, comptarem amb la col·laboració i la presència del prestigiós fotoperiodista i reporter de guerra, Premi Nacional de Fotografia, Gervasio Sánchez, i la pensadora i escriptora ecofeminista Yayo Herrero.
A continuació, de març a juny es desenvoluparà el cicle de companyies valencianes, on podrem gaudir de l’estrena absoluta, o l’estrena a la ciutat de València, d’espectacles valencians de teatre, dansa o circ provinents de Castelló, València i Alacant.
Entremig, la XXXVII Edició del Festival Dansa València omplirà la programació del Teatre Rialto durant la setmana del 15 al 21 d’abril. Un festival que al llarg dels últims anys, gràcies al treball de l’IVC amb la seua anterior directora, Mar Jiménez, i l’actual, María José Mora, ha esdevingut la plataforma més important de la dansa contemporània estatal.
Per últim, en juny assistirem al VIII Torneig de Dramatúrgia Valenciana. Una manera lúdica i refrescant de tancar la temporada visibilitzant el treball de les nostres dramaturgues i els nostres dramaturgs.